Montenegro
 • English for young kidsEnglish for young kids
  English for Kids

  Helen Doron students have fun and learn English - all at the same time.

  Learn Why
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Try Us Out

  We invite you to a FREE Demo Lesson.

  Find a Learning Centre
 • English for kidsslide2-17
  From Infants to Teens

  We prepare young learners from 3 months to 19 years for a future of success.

  Find a Learning Centre
 

Beba u fokusu – 7 načina kojima možete poboljšati pažnju i koncentraciju djeteta

August 10th, 2017 by Miodrag Barasin

Zamislite da ste započeli nešto pisati. Kucate na tastaturi i prazna stranica se lagano popunjava. Gubite pojam o vremenu dok zvukovi ptica, dalekog saobraćaja, otkucaja sata i škripanja stare stolice, koju ste namjeravali popraviti još prije nekoliko mjeseci, nestaju u pozadini. Iznenada vas vaš/a komšija/nica i zvuk zvona na vratima prekinu iz ,,transa” i vrate u stvarnost. Iako volite vaše komšije, vaša koncentracija je svejedno prekinuta… Bebe cijelo vrijeme doživljavanju ovakva prekidanja.

1059475_406742

Ne razmišljamo o tome da nekad prekidamo bebe i malu djecu u nečemu, najčešće zato što uopšte ne pridajemo veliku vrijednost onome što rade. S druge strane, želimo da naša djeca dobro uče i budu uspješna. Želimo da su u školi mirni i poslušni, da pažljivo slušaju učitelje te da s lakoćom rješavaju probleme i slijede svoje snove. Želimo da se njihova pažnja razvija na prirodan način te da rado i s lakoćom usvoje vještine učenja. Prve godine života su ključne za razvoj pažnje i koncentracije.

 

Donosimo 7 načina kojima možete poboljšati koncentraciju djeteta:

 

 1. Svedite ,,zabavljanje” djece na minimum – Bebe su bića navike te se veoma brzo mogu naviknuti da ih odrasli zabavljaju umjesto da rade ono što im je prirodno, a to je okupirati se onim što ih okružuje. Stalna stimulacija djeteta vodi do iscrpljenog roditelja i djeteta kojem lako postane dosadno. Magda Gerber, stručnjak za rani razvoj, smatra da bebama nije prirodno da im sve veoma brzo dosadi, već roditeljima. Bebe su opčinjene načinom na koji se njihova tijela mogu kretati i svime što mogu vidjeti, čuti, pomirisati te svim ostalim što odrasli uzimaju zdravo za gotovo. Bebe zapravo trebaju vrijeme tokom kojeg mogu otkriti, doživjeti i usvojiti sve to, a da ih nitko u tome ne prekida.

 

 1. Bez televizije i videa tokom prve dvije godine života – Televizija i video imaju veoma snažan negativan uticaj na razvoj koncentracije kod djeteta. Umjesto podsticanja razvoja koncentracije, televizija i video preuzimaju i dominiraju pažnjom djeteta. Zamislite TV ekran u restoranu u kojem sjedite za istim stolom s nekim od najfascinantnijih ljudi na svijetu, ali svejedno ćete se uhvatiti kako vam pogled bježi put TV ekrana. (Za dublju analizu televizije i njenog uticaja na razvoj djeteta preporučujem članak mr.sc. Jane M. Healy Ugroženi umovi: Zašto djeca ne razmišljaju i šta možemo učinitipo tom pitanju.)
 2. Siguran i ugodan “DA” prostor – Kako bi djeca dublje bila zaokupljena nečim, neophodno je da to bude u njima ugodnom prostoru. To može biti kolijevka, zatim ogradica te na kraju neki ograđeni prostor za igru. Preveliki prostor za igru s potencijalno opasnim predmetima dostupnima djeci nisu sigurna okolina koja je djetetu prijeko potrebna za razvoj koncentracije. Djeca se ne mogu predugo igrati u prostoru u kojem ga ometaju rastreseni roditelji zabrinuti za njihovu sigurnost i stalno ih prekidaju govoreći “NE”.
 3. Jednostavne igračke i predmeti –Osim ako ih netko prekine, bebe su sklone ispitati svaki pedalj jednostavnih predmeta, kao na primjer uzorka platnene salvete s kojom bi onda eksperimentirali mahanjem, stavljanjem u usta, stavljanjem preko lica, gužvanjem u lopticu, itd. Predmeti koje ne mogu jednostavno razumjeti (kao na primjer zvečke i ostale tajanstveni predmete koji proizvode zvuk) ili igračke koje samo pasivno posmatraju i slušaju i koje imaju samo jednu funkciju (kao na primjer igračke na navijanje) im veoma brzo dosade. Takvi predmeti i igračke ih samo nakratko zaokupe, kao i televizija i videa, umjesto da podstiču razvoj pažnje i koncentracije.
 4. Posmatraj. Ne ometaj – Posmatranjem načina na koje bebe provode svoje vrijeme možemo shvatiti da one zaista nešto rade. Mogu gledati kroz prozor, posmatrati ventilator ili pak pokušavati uhvatiti čestice prašine koje se vide na sunčevoj svjetlosti. Svaki put kada prekinemo takve radnje zapravo prekidamo i razvoj njihove koncentracije. Kada ih posmatrate, onda možete i primjetiti kada je došlo do pauze, odnosno kada dijete odvrati svoj pogled od lopte i pogleda u vas tada možete pitati dijete možete li ga podignuti i promijeniti mu pelene bez da mu odvratite pozornost od lopte ili mu prekinete struju misli.
 5. Beba bira –Jednostavna činjenica je da su djeca zainteresovanija za ono što sami odaberu nego za ono što mi odaberemo za njih. Stoga, dopuštajući bebama da same izaberu s čime će se igrati, razvijamo njihov interes, fokus i koncentraciju. Djeca koja sama biraju čime će se igrati će imati bolju pažnju i koncentraciju kasnije u životu, kao na primjer u školi, kada njihove aktivnosti budu određivali odrasli.
 6. Nemojte podsticati ometanja –Uobičajena je praksa ometati bebu nekom igračkom kako biste joj što brže promijenili pelene. Međutim, bebe na taj način samo uče kako NE obraćati pozornost. Promjena pelena, kupanja, hranjenja za bebe nisu ni dosadni ni neugodni poslovi. Bebe su zainteresovanije za sve aspekte njihovih života. Žele biti uključeni u svaki korak zadataka koji ih uključuju te u njima žele što više učestvovati. Ako učimo bebe da ne trebaju obraćati pažnju na aktivnosti u kojima su sastavni dio, kako onda možemo očekivati i zdravi razvoj koncentracije?

hd

 

Sposobnost dužeg provođenja vremena u pokušaju većeg razumijevanja nekog predmeta ili situacije može se razvijati i jačati poput mišića tijela. Okruženje kuće je povoljno za razvoj pažnje i koncentracije te takvo okruženje može čak i spriječiti razvoj nekih poremećaja pažnje.

Fokus je moć. Sposobnost održavanja pažnje i koncentracije je veoma bitna stavka za postizanje kreativnih, sportskih i akademskih uspjeha. Dobri slušatelji su zapravo sjajni prijatelji, supružnici i roditelji.

Zato sljedeći put kada budete provjeravali što vaša beba radi, dobro razmislite prije nego ih ometate, jer se i bebe vole izgubiti u onome sto rade.

Video u nastavku (takođe objavljen u Igra beba – Veliki umovi u akciji) pokazuje kako neometana igra beba može imati pozitivan uticaj na razvoj djetetove pažnje i koncentracije u drugoj godini života.

 

Preuzeto s: http://www.janetlansbury.com/2010/04/baby-interrupted-7-ways-to-build-your-childs-focus-and-attention-span/