Montenegro
 • English for young kidsEnglish for young kids
  English for Kids

  Helen Doron students have fun and learn English - all at the same time.

  Learn Why
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Try Us Out

  We invite you to a FREE Demo Lesson.

  Find a Learning Centre
 • English for kidsslide2-17
  From Infants to Teens

  We prepare young learners from 3 months to 19 years for a future of success.

  Find a Learning Centre
 

Kako vaša beba uči prije nego se rodi i kako vi možete tome doprinijeti

January 11th, 2017 by admin

Svi znamo kako su rano stimulisanje mozga i razvoj djeteta važni, ali da li ste znali da djeca počinju učiti dok su još u majčinoj utrobi? Vrijeme prije rođenja je jednako važno kao i prva godina života djeteta. U stvari, u korejskoj kulturi se smatra da starost djeteta počinje da se računa u trenutku začeća, tako da je dijete već staro godinu dana kada se rodi. Ovo poimanje je u skladu sa novim naučnim istraživanjima koja pokazuju da se djetetu, dok je još u majčinoj utrobi, u potpunosti razviju čula, razvijaju se osjećaji i čak počinje učiti jezik od majke, koji prepoznaje, razlikuje i na koji reaguje kada se rodi. Puno toga sa čim se trudnica susreće u svakodnevnom životu, vazduh koji udiše, hrana i piće koje konzumira, hemikalije kojima je izložena, čak i njene emocije, dijeli sa svojim djetetom u razvoju. Dakle, koje su to najvažnije stvari koje majka može učiniti da pomogne svom djetetu prije rođenja? Kako se trudna majka može pripremiti?

Ostanite smireni

tijeloUčenje tehnike meditacije može znatno uticati na majčino zdravlje koje ujedno utiče i na razvoj djeteta. Više od 700 objavljenih članaka renomiranih univerziteta pokazuje da ova mentalna tehnika ima jako fiziološko i psihičko dejstvo na trudnu majku. Buduća majka će imati niži pritisak i bolju cirkulaciju, koji doprinose djetetovom zdravlju, kao i majčinoj smirenosti i blagostanju. Svaka majka bi trebala to da praktikuje, uživaće u tome, kako ona tako i njeno dijete.

Hranite se zdravo

Pravilna ishrana u trudnoći ne utiče samo na zdravlje majke, već može koristiti bebi u odrastanju. Zapravo, majke koje paze na svoju ishranu, redovno vježbaju brinući se o svom zdravlju tokom trudnoće tako pružaju svom djetetu dobar početak u životu. Naravno da treba razmotriti i uzimanje dodatnih vitamina, minerala i dodataka ishrani, ukoliko je to potrebno.

Naučite nešto više o dojenju

Dok je dojenje prirodno i lako za neke majke, za druge to može biti veći izazov, ali u potpunosti vrijedan truda. Majke koje doje i jedu hranu punu hranljivih materija, prenose te hranljive materije na dijete, što će poboljšati djetetov kognitivni razvoj i zdravlje.

Djeca koju su majke dojile barem prvih 6 mjeseci života postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od djece koja su dobijala vještačko mlijeko. Ako se bebina ishrana većim dijelom sastoji od majčinog mlijeka, u adolescenciji će djetetov volumen mozga biti veći, zato što se u majčinom mlijeku nalazi važna masna kiselina DHA, koja je jedan od glavnih sastojaka moždanih membrana. Majčino mlijeko nije samo važan izvor DHA, već se u njemu nalaze i druge hranljive materije koje su važne za razvoj mozga, jačanje imuniteta i disajnih puteva te cijelokupnog zdravlja djeteta.

Muzika je važna

Pionirska istraživanja pokazuju da novorođenče prepoznaje glas svoje majke i da bebe počinju učiti jezik dok su još u majčinoj utrobi.Čak biste i za vrijeme trudnoće trebali pričati sa svojom bebom i pjevati joj. Osim što ćete početi da se zbližavate sa svojom bebom, pripremićete je i za učenje. Mozak novorođenčeta je programiran da obavlja osnovne vitalne funkcije, ali veći dio mozga mora biti stimulisan kako bi se stvorile veze između moždanih stanica. Te veze podstiču elastičnost mozga, odnosno njegovu sposobnost da se mijenja i uči.

Uložite u sebe i svoje dijete

Čitajte i učite. Znanje je moć. Znanje je sreća i zdravlje. Žene trebaju da posjeduju znanje potrebno za upravljanje vlastitim tijelima. Važno je imati na umu da trudnoća ne predstavlja čekanje dugo devet mjeseci do velikog događaja kao što je rođenje djeteta, već da je trudnoća važan period sam po sebi.