Montenegro
 • English for young kidsEnglish for young kids
  English for Kids

  Helen Doron students have fun and learn English - all at the same time.

  Learn Why
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Try Us Out

  We invite you to a FREE Demo Lesson.

  Find a Learning Centre
 • English for kidsslide2-17
  From Infants to Teens

  We prepare young learners from 3 months to 19 years for a future of success.

  Find a Learning Centre
 

Pronalaženje najboljeg načina za učenje engleskog

September 21st, 2017 by Miodrag Barasin

Piše: Helen Doron

 

Kada je moja kćerka Ela imala 4 godine, učila je da svira violinu Suzuki metodom, koja uči malu djecu da sviraju muzičke instrumente prije čitanja notnih zapisa. Dr Suzuki je ovo nazvao ,,jezik muzike”. U metodu je ubacio repetitivno slušanje takozvanih porcija muzike kod kuće, kao i pozitivne aktivnosti na časovima kojima uči dječije ruke da sviraju. Takođe se potrudio da svako dijete dobije pohvalu za svoj rad kako bi se osjećalo uspješnim.

Shvatila sam da je ovo zapravo način na koji treba da podučavamo malu djecu stranim jezicima: na način tako da imitiramo manir kojim ona uče maternji jezik. Postalo mi je jasno da bi to moralo biti kroz repetitivno slušanje porcija jezika kod kuće, tako da bi mozak mogao da usvoji ponovljene djelove jezika u svoju fiziologiju, pod uticajem pozitivnog podstreka od strane učitelja.

 

AAEAAQAAAAAAAAYpAAAAJDI3MTU4MTViLTk3NTUtNGU5NS04NGQzLWVhYzU1YjFlNDg1ZQ

 

Nije bilo ničeg sličnog

Prvo sam pomislila da mora da postoji neko ko je već razvio takvu metodologiju podučavanja engleskom jeziku, ali ovo nije bio slučaj. Tako da sam 1985. započela podučavanje djece uzrasta 1 do 6 godina sa ciljem da testiram svoju teoriju o tome koji je način idealan da djeca nauče engleski kao strani jezik.

Kako bih obezbijedila slušanje djelova jezika koji se ponavljaju u pozadini, napravila sam audio kasete, na kojima je bilo snimljeno kako sviram klavir i pjevam. Takođe sam napravila kućne snimke poema i priča. Ovo je funkcionisalo veoma dobro i u narednoj godini imala sam mnogo više učenika, te, kako je tražnja bila velika, shvatila sam da je potrebno da nastavnici prođu trening metodologije i materijala. Jasno, morala sam da kreiram i profesionalni materijal za učenje.

za clanak

Dobra osnova je ključ

Od samog početka, moja iskrena strast bila je usmjerena na veoma mlade uzraste, zato što vjerujem da ako dijete ima dobru osnovu, to opstaje cijeloga života. Ova osnova prožima se i van učionice.

Rano zbližavanje roditelja i djeteta i pomaganje roditeljima da razumiju pun potencijal njihove djece tokom ranih godina života ne samo da potpomaže kvalitetno učenje, već djetetu daje bazu za uspjeh, radost i samopouzdanje koje ima veoma realan uticaj na razvoj. U ovom ranom dobu, sve do sedme godine, dječiji mozak je otvoren za učenje. Adekvatna mentalna stimulacija i fizička aktivnost kreiraju veću moždanu konekciju i kao posljedicu – više neuronskih staza. Sve ovo dijete priprema za uspjeh.

 

back-to-school

Upis 2017/2018 je u toku!

Prijavite se za besplatan čas i dođite sa vašom djecom.