Montenegro
 • English for young kidsEnglish for young kids
  English for Kids

  Helen Doron students have fun and learn English - all at the same time.

  Learn Why
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Try Us Out

  We invite you to a FREE Demo Lesson.

  Find a Learning Centre
 • English for kidsslide2-17
  From Infants to Teens

  We prepare young learners from 3 months to 19 years for a future of success.

  Find a Learning Centre
 

Šest načina pomoću kojih možete svom djetetu pružiti bolji početak

January 11th, 2017 by admin

Znate li da djeca počinju da uče i prije rođenja? Podsticanje razvoja djeteta prije rođenja kroz muziku i pričanje čini da vaše dijete bude pametnije, nadarenije i da se lakše prilagođava sredini. Rana stimulacija mozga podstiče razvoj većeg broja nervih ćelija i time poboljšava kognitivne funkcije kako dijete raste i razvija se. Mnogi roditelji koriste prednost ove činjenice o razvoju dječijeg mozga pa time podstiču razvoj i stimulaciju moždanih funkcija. I vi možete podsticati razvoj moždanih ćelija vašeg djeteta i to na ove načine:

1. način: Uspavanke, pjesme i brojalice

Ne morate biti muzička zvijezda da biste pjevali svom djetetu. Važna je veza koja se stvara u trenutku pjevanja jer dok pjevate uspavanku možete ljuljati, grliti ili nositi svoje dijete. Neka pjevanje uspavanki postane vaša dnevna navika. Shvatićete da ova opuštajuća aktivnost prije spavanja pomaže stvaranju čvrste emocionalne veze između vas i vašeg djeteta. Pjevajte svom djetetu dok se igrate ili dok se vozite u autu. Brojalice nisu samo zabavne; izgovarajući brojalice uz kretanje prstiju sjajno povezujemo jezik i kinestetiku. Što više djecu izlažemo brojalicama to ona prije postanu svjesnija načina na koji riječi nastaju. Veća svjesnost o fonološkom aspektu riječi olakšava proces čitanja u kasnijim godinama.

2. način: Znakovni jezik

Jeste li se ikada našli u situaciji u kojoj morate pričati sa osobom koja ne govori isti jezik kao i vi? U takvoj situaciju odmah počnete koristiti ruke. počnete koristiti ruke. Znakovni jezik je brz i jednostavan način pomoću kojeg se može prenijeti jednostavna poruka. Posljednjih nekoliko godina učenje znakovnog jezika kod djece koja još ne pričaju, postalo je široko prihvaćeno. S obzirom na to da se kod djece prije razviju mišići u rukama nego mišići potrebni za govor, znakovni jezik omogućava djeci da pokažu njihove najosnovnije potrebe. Na taj način smanjuje se dječja frustracija i djeca su spremnija za kasnije, složenije oblike komunikacije. Ideja je da se komunikacija omogući što prije. Istraživanja su pokazala da su djeca koja su bila izložena znakovnom jeziku nadmašila svoje školske vršnjake u jezičkim ispitima. Ne možeš to izgovoriti? Pokaži mi!

3. način: Uđite u ritam

Jeste li se ikada pitali zašto djeca vole ljuljanje, brojalice, okretanje? To nije začuđujuće. Vestibularni sistem (sistem za ravnotežu) se razvija šest mjeseci nakon začeća djeteta i zaslužan je za balans i koordinaciju. Vestibularni sistem funkcioniše kao saobraćajni policajac, upravlja čulima. Jedan od osnovnih načina stimulacije vestibularnog sistema je ljuljanje djeteta. To je jedna od važnih tehnika preživljavanja i zbog toga najjednostavnije ljuljanje smiruje dijete. Nježno okretanje djeteta naopako i podizanje njihovih nogu u vazduh takođe stimuliše ovaj važan sistem. Što više stimulacije dijete dobije, to će se njegove fizičke sposobnosti brže razviti.

4. način: Rođeni za brojanje

Brojalice i rime pospješuju urođeni smisao za brojanje kod djeteta. Djeca su rođena sa predodređenošću da uče matematičke zadatke. Veoma je važno podsticati ovo područje od najranijeg uzrasta, kako bi na taj način djeca sa lakoćom savladavala matematičke zadatke kada odrastu. Istraživanja su pokazala da novorođenčad mogu prepoznati razliku u količini, imaju aritmetička očekivanja i reaguju na eksperimente u kojima su rješenja aritmetički nemoguća. Probajte da brojite što više sa vašim djetetom i shvatićete da se sa matematičkim zadacima susrijećemo svaki dan. Potrudite se to iskoristiti – bilo da kuvate, igrate se ili šetate. Podsticanjem razvoja matematičkih sposobnosti omogućujete svom djetetu bolji početak za buduće učenje.

5. način: Jedan prst, jedan palac, i nastavi

Igra sa djecom koja uključuje prste na rukama i nogama djeci je uvijek zabavna. Važno je i to da takva igra podstiče fizički razvoj i razvoj mozga pa se time razvijaju kognitivne i motoričke sposobnosti. Igre i brojalice kod kojih se ukrštaju ruke i noge su takođe vrlo važne. Zašto? Prelaženje središnje linije tijela podstiče neurološki razvoj povezivanjem obje polovine mozga, a korisno je kod puzanja, hodanja i fizičke spretnosti, kao i kod kasnijih vještina pisanja, slušanja, čitanja i razumijevanja.

6. Pročitaj mi priču

Djeca vole slušati istu priču – čini se kao da im nikada ne dosadi slušanje najdraže priče. Jedna od prednosti ponavljanja je da djeca postanu aktivni učesnici priče. Ponavljanjem, djeca već pretpostavljaju šta slijedi u toj priči i to nestrpljivo čekaju. Ako koristite znakovni jezik shvatićete da će dijete često samo odabrati priču koju želi čuti koristeći se znakovima. Čitanje nije samo divna aktivnost, već je i važna za razvoj pismenosti i pripremu djece za školu. Neka čitanje za koje ćete odvojiti barem 20 minuta, postane dio vaše dnevne rutine. I što je najvažnije – uživajte u toj aktivnosti! Uživanjem u čitanju i slušanju pružićete svom djetetu dar za cijeli život.