Montenegro
 • English for young kidsEnglish for young kids
  English for Kids

  Helen Doron students have fun and learn English - all at the same time.

  Learn Why
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Try Us Out

  We invite you to a FREE Demo Lesson.

  Find a Learning Centre
 • English for kidsslide2-17
  From Infants to Teens

  We prepare young learners from 3 months to 19 years for a future of success.

  Find a Learning Centre
 

Spiralno učenje – uspješna metoda učenja za vaše dijete II dio

August 9th, 2017 by Miodrag Barasin

Helen, nastavimo s našim razgovorom o raznim elementima koji doprinose uspjehu Helen Doron metodologije; zbog čega metoda funkcioniše?

Postoji niz komponenti koje doprinose uspjehu metodologije i važno je detaljnije objasniti kako spiralno učenje doprinosi njenom uspjehu. Spiralno učenje je relativno nov koncept u obrazovanju. Ovdje se ne radi o savladavanju gradiva odjednom, spiralnim učenjem koncept se uči postepeno, uz puno ponavljanja i utvrđivanja naučenog. Osnovna zamisao je da svaki put kada se dijete susretne s nekom temom, ono proširi znanje o njoj ili ga podigne na novi nivo. To je vrlo prirodan proces.

Podijeliću s vama zanimljivu anegdotu: jedan dvogodišnjak pohađao je moj čas u grupi gdje su većinom bili četvorogodišnjaci. Na samim počecima nismo imali tako raznolike materijale za nastavu, kao što ih imamo danas i bio je veći raspon u godinama unutar pojedine grupe. Danas to više nije slučaj. Taj dječak je bio, kako bi to danas nazvali, hiperaktivan i provodio je većinu vremena šetajući se po učionici imitirajući avion. Kada sam uvodila nove materijale, on bi zastao, avion bi se prizemljio, on bi sjeo i upijao novo gradivo. Kada bih završila s novim gradivom, on bi ponovo ustao i nastavio „letjeti“ po učionici. Nema sumnje, on je tačno znao razlikovati novo i staro gradivo.

Spiralno učenje mnogo je bolja metoda od klasičnog podučavanja, kod kojeg, čak i ako se ono odvija kroz raznovrsne i zabavne aktivnosti, gradivo je već viđeno i ne stimuliše djecu na način na koji ih stimulišu nove informacije. Djeca žele da uče nove stvari. Oni nemaju problema s činjenicom da ne znaju baš sve o nekoj temi odmah na početku. Nemaju osjećaj da moraju u potpunosti savladati neko gradivo prije nego što pređu na učenje novog. Kod spiralnog učenja, kada se djeca vrate na neku ranije započetu temu idući mjesec ili godinu, naučiće je na nov način i u drugačijem kontekstu. Naučiće različite nijanse tog koncepta i još će bolje razumjeti jezik.

Na primjer, što je riječ „list“? Malom djetetu prva asocijacija je list na grani drveta, no kako dijete raste  i uči, ta riječ počinje dobijati i dodatna značenja – list papira ili list kao dio anatomije noge. Dakle, sa svakom fazom razvoja u kojoj dijete nauči riječ „list“ u drugačijem kontekstu, ono počinje razumijevati da značenje riječi može imati mnogo različitih nijansi.

slikaaaa

Ako je spiralno učenje prirodan način učenja, zašto je onda klasična metoda podučavanja još uvijek rasprostranjena?

Činjenica je da je neki/e učitelji/ce i roditelji preferiraju. Oni/e vjeruju da je ispravan način za savladavanje gradiva podučavati ga dok ga dijete nije potpuno usvojilo, iznova i iznova kroz različite aktivnosti i pristupe, te ne uvoditi novo gradivo dok staro nije potpuno usvojeno. U praksi, međutim, dijete neće zapamtiti sve informacije koje su im pružene i često će zaboraviti veliki dio naučenog, kada je pretrpano informacijama.

Podučavanje klasičnom metodom može biti mnogo ugodnije, u svakom slučaju je mnogo jednostavnije. Kod spiralnog učenja, učitelji/ce svoj nastavni plan moraju pažljivo organizovati i znati u kojem smjeru ide, te unaprijed isplanirati razne faze učenja pojedinog koncepta. Mnogi/e učitelji/ce nemaju tako pomno isplanirane nastavne planove. Kada dijete započne da uči engleski jezik po Helen Doron programu, mi tačno znamo šta će ono učiti u dobi od tri mjeseca, nedelju poslije, mjesec poslije, godinu poslije, pet pa čak i petnaest godina poslije. Mi imamo jako kvalitetne nastavne planove prilagođene učenju po spiralnoj metodi. Ja sam lično radila na njihovom razvoju s timom stručnjaka na području obrazovanja i razvoja djeteta. Najljepše od svega je to što djeca nisu svjesna tih tehničkih detalja, oni se samo zabavljaju dok uče. Stoga, iako je ovaj način podučavanja puno izazovniji zbog planiranja i osmišljavanja koje je potrebno unaprijed napraviti, vjerujem da učenje na prirodan način ima puno više smisla, kako za učenike/ce, tako i za učitelje/ice. Osim toga, učiti na prirodan način je zabavno i podsticajno.

Postoji jedna stara priča gdje je učitelji napustio učionicu i ušao u zbornicu. Kada ga je drugi učitelj pitao što je njegov razred toga dana naučio, učitelj je odgovorio: „Znam što sam ih učio, ali ne znam što su naučili.“ Žalosno je, ali to je slika obrazovanja širom svijeta. Nefunkcionalno je, ali roditelji će svejedno upisati svoju djecu u takve škole, jer su i oni učili na taj način i to ga čini ispravnim u njihovim očima. Čak i ako je to logično roditeljima, dječjem umu nije. Dijete u takvom načinu učenja neće uživati, a roditelji možda neće prepoznati da to nije način na koji dijete prirodno uči. Umovima male djece moramo dopustiti da rastu i razvijaju se s puno samopouzdanja i bez brige o tome koliko će tačno naučiti, jedini cilj bi trebalo biti to da uživaju u procesu učenja kao takvom.