Montenegro
 • English for young kidsEnglish for young kids
  English for Kids

  Helen Doron students have fun and learn English - all at the same time.

  Learn Why
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Try Us Out

  We invite you to a FREE Demo Lesson.

  Find a Learning Centre
 • English for kidsslide2-17
  From Infants to Teens

  We prepare young learners from 3 months to 19 years for a future of success.

  Find a Learning Centre
 

Spiralno učenje – uspješna metoda učenja za vaše dijete

February 21st, 2017 by admin

Više od 2 miliona djece je do sada učilo kroz metodu Helen Doron. Šta je tajna Vašeg uspjeha? Kako Vaša metoda funkcioniše?

HELEN DORON: Postoji mnogo karakteristika ove metode koje doprinose njenom uspjehu, ali hajde da se fokusiramo na spiralno učenje. Spiralno učenje je relativno nov koncept u obrazovanju. Umjesto da pokušavate da savladate predmet odjednom, spiralno učenje vas uči da  tom predmetu pristupite postepeno i sa ponavljanjima, osnažujući koncepte tokom vremena. Ideja je da svaki put kada se učenik sretne sa temom, on proširuje svoje znanje i poboljšava svoj nivo sposobnosti. To je veoma prirodan proces.

Na koji način  je spiralno učenje prirodan proces?

HELEN DORON: Pomislite na to kako ste učili svoju bebu. Da li ste je donijeli u kuhinju i rekli: „Sada ćemo da sjedimo ovdje dok ne naučiš nazive svog posuđa – kašika, šolja, viljuška, sto i tako dalje“? Verujem da niste uradili tako već da ste je prije učili kroz process aktivne participacije.„Izvoli tvoju šolju..Šta je u njoj? O da, imaš đus u svojoj šolji. Da li želiš kašiku da je staviš u šolju? I tako dalje…“

Ono što zapravo radite jeste da koristite jezik i da ponavljate riječ, koristite rečenice da naglasite riječi i ideje koje pokušavate da obradite.To je očekivani način učenja.Niko nije sjeo u baštu sa svojim malim djetetom i rekao: „U redu, sad ćemo da naučimo sve o bašti i ne ulazimo unutra dok ne savladaš sve informacije.“ To nije prirodan način učenja, to nije način na koji radimo stvari. Učimo informacije u kontekstu i učimo ih tokom vremena kroz intuitivan način učenja.Moja metoda podučava djecu koristeći 70% poznatog sadržaja i 30% novih ideja zato što je djeci potrebno da ih upoznate sa novim, čak i ako ne znaju ono staro dovoljno dobro. Neophodno je da zapamtite da dijete konstantno raste i mijenja se, čak i iz nedjelje u nedjelju. Dijete je sasvim različito jedne nedjelje u odnosu na drugu, i sigurno, nakon mjesec dana od uvođenja novih ideja, to može predstavljati čitav univerzum između toga kako dijete usvaja informacije i procesuira ono što uči.

Kada se vratim u 1980-e, kada sam počela da predajem engleski, tek smo napravili program Engleski za svu djecu. Knjiga broj 2 je učila djelovima tijela i imala sam osjećaj da jedna moja grupa od 3 do 5 godina starosti nije razumjela gradivo. Imala sam osjećaj da ne poznaju informacije dovoljno dobro tako da sam odlučila da podučavam didaktične stvari za koje sam znala da i svi ostali predaju, čak iako to nije bio dio moje metode i filozofije rada. Odlučila sam da će ta grupa naučiti djelove tijela, imala sam pun arsenal aktivnosti i igara – od binga i loto-a, preko igara pamćenja, do kretanja, žmurki. Kada smo završili sa tom lekcijom rekla sam razredu: „To je to! Znate sve djelove tijela. Vi ste briljantni! Umijete da kažete:ramena, koljena, prsti i drugo. Vi sve možete, jako sam ponosna na vas.“ Na moje oduševljenje, djeca su odgovorila: „Ali mi nismo ništa naučili.“Zapanjena, ja sam odgovorila: „Kako to mislite da niste ništa naučili? Upravo smo proveli ¾ časa učeći djelove tijela i znate ih veoma dobro.“ A oni su rekli: „Da, ali mi nismo ništa naučili.“ I odjednom sam shvatila da su mislili na to da nisu naučili ništa novo.

Učenici očekuju da nauče nešto novo. Nije da oni očekuju da zagospodare u potpunosti novim konceptom. Možda neće pravilno izgovoriti riječ 100 puta ali su zato bili zadovoljni i znali su da će se vratiti toj temi ponovo tokom narednih nedjelja. Malo po malo, znanje će postati snažno utvrđeno. To je pomalo nalik priči o bojenju tkanina. Kada bojite platno u Indiji, vi uzmete platno, umočite ga u boju, ostavite ga na suncu da se suši, ono izblijedi, i vi ga ponovo umačete u boju sve dok ne bude potpuno obojeno. Tako je i sa spiralnim učenjem. Djeca se izlažu nečemu, zatim nakon odlaska kući i zaborave neki dio, onda uče ponovo i taj proces se nastavlja sve dok zaista ne usvoje gradivo, i to bez truda.

drugi